ستخوان پا:
استخوان ران که درازترین استخوان بدن است.
سر برجسته آن در گودی نیملگن فرو میرود و در آن میچرخد، سر دیگر آن دو برجستگی و یک شیار دارد. در مقابل شیار ، استخوان کوچک پهنی به نام کشکک جای دارد.
استخوانهای ساق، شامل درشت نی و نازک نی است. درشت نی از بالا با ران و از پایین با استخوانهای مچ پا مفصل میشود. قوزک داخلی پا ، سر درشت نی است. نازک نی از بالا به درشت نی تکیه میکند و از پایین ، قوزک خاجی پا را میسازد.
مچ پا ، 7 استخوان دارد که بزرگترین آنها پاشنه را بوجود میآورد. کف پا ، شامل پنج استخوان است. استخوانهای مچ به جز پاشنه و استخوانهای کف به صورت قوسی قرار گرفتهاند و کاملا به زمین تکیه نمیکنند.
انگشتان پا که هر یک شامل سه بند است. به جز شست که دو بند دارد. استخوانهای انگشتان پا کوچکتر از استخوانهای انگشتان دست هستند و تحرک مختصری دارند.
رشد و نموّ استخوان:
همه استخوانها در دوره جنینی در ابتدا به صورت بافت پیوندی ظاهر میشوند اما تبدیل شدن آنها به استخوان به یک طریق صورت نمیگیرد. استخوانهای پهن از حالت پیوندی مستقیما به استخوان تبدیل میشوند. اما استخوانهای دراز ابتدا از حالت پیوندی به غضروف تبدیل شده و سپس غضروف استخوانی میشود.
مفصل ها:
جاییکه را که دو استخوان به هم وصل می شوند را مفصل می گویند . مفصل ها یا متحرک هستند یا ثابت .مفصل های ثابت در جای خود ثابت هستند و اصلاً حرکت نمی کنند .
جمجمه تعدادی مفصل ثابت دارد ( که به آن بخیه می گویند ) و استخوان جمجمه سر افراد جوان را می بندند . یکی از این مفاصل مفصل جداره جمجمه است که بزرگترین مفصل جمجمه بشمار می آید و در پشت جمجمه در کناره های آن قرار دارد .
بعضی مفصل های متحرک به شما امکان دوچرخه سواری ، خوردن و بازی می دهند ؛ بعضی دیگر به شما کمک می کنند بچرخید ، خم شوید و قسمت های مختلف بدن را حرکت دهید .
بعضی از مفاصل متحرک مثل آنهایی که در ستون فقرات هستند فقط کمی حرکت می کنند و بقیه حرکت زیادی دارند .
به یکی از انواع مفصل ها که حرکت زیاد دارد مفصل لولایی گفته می شود . زانو و آرنج مفصل لولایی دارندکه به خم کردن دست و پا کمک می کند . این لولا ها مثل لولای درب اتاق است همانطور که لولا ی درب اتاق را هی باز می کند شما هم دست یا پاهایتان را در یک جهت می توانید خم کنید .
مفصل های کوچک دیگری نیز در انگشتان دست و پا قرار دارند .نوع مهم دیگری از مفصل های متحرک مفصل گوی و کاسه ای است . این مفصل ها در شانه و باسن قرار دارند . آنها از یک استخوان که انتهای آن گرد و درون استخوان دیگری شبیه فنجان جای گرفته است ساخته شده اند . مفصل های گوی و کاسه ای حرکت به چندجهت راممکن می سازند . اگر در جاییکه هستید فضای کافی دارید بازوهای خور را به همه جهات بچرخانید .
آیا تا به حال دیده اید کسی لولای درب را روغن کاری کند تا جیرجیر آن قطع یا روان تر شود ، خوب مفصل های بدن نیز مایع مخصوصی دارند که به آن مایع مفصلی (سینو ویال) می گویند و حرکت آنها را راحت می کند .
استخوان ها در مفصل بوسیله رباط نگهداری می شوند که شبیه نخل های قوی و محکم هستند .
ساختمان استخوان:
استخوان بافتي است همبندي که از سختترين بافتهاي بدن انسان به شمار ميرود. استخوان از يک ماده بنيادي آلي که در نمکهاي غيرآلي ذخيره شدهاند، تشکيل شده است. سختي استخوان به سبب وجود همين نمکهاي غيرآلي است که تقريبا 60 درصد وزن کل استخوان را تشکيل ميدهند. اين نمکها عمدتا شامل کلسيم، فسفات و مقداري منيزيم و کربنات هستند. خارج کردن نمکهاي کلسيم از يک استخوان با قرار دادن استخوان در اسيد معدن رقيق امکانپذير است .
شکل استخوان پس از خارج کردن نمکهاي کلسيم به هم نميخورد ولي نرم ميشود، بهطوري که مثلا يک استخوان دراز را آنقدر ميتوان خم کرد که دو انتهاي آن به هم برسند. يک غشاي همبندي به نام پريوستيوم سطح خارجي استخوانها را ميپوشاند. اين غشا در مفاصل حرکتي که با غضروف مفصلي پوشانده شدهاند، وجود دارد. پريوستيوم محتوي يک شبکه عروق خوني است که از طريق آن، عروق به داخل استخوان نفوذ ميکنند.
انواع استخوان :
در برش عرضي، دو گونه استخوان تشخيص داده ميشود.
استخوان متراکم:
با چشم معمولي و غيرمسلح، به صورت متراکم و بيشکل ديده ميشود و لايه خارجي استخوان را تشکيل ميدهد. موقعي که استخوان متراکم زير ميکروسکوپ مورد بررسي قرار ميگيرد، واحدهايي با آرايش منظم مشاهده ميشوند که سيستم هاورس نام دارد.
استخوان اسفنجي:
از رشتههاي استخواني شبکهاي که فضاي ما بين آنها توسط چشم معمولي قابل رويت است تشکيل شده است. مقدار هر يک از دو نوع استخوان فوق، از استخواني به استخوان ديگر و از قسمتي از استخوان به قسمتي ديگر فرق ميکند و به ميزان قدرت مورد نياز آن استخوان بستگي دارد. در تنه استخوان دراز، يک لايه خارجي ضخيم از نوع استخوان متراکم وجود دارد. در صورتي که در يک استخوان نامنظم و يا کوتاه لايه متراکم استخوان نسبتا نازک است. استخوان اسفنجي داراي لاملاهايي است که از نظر ساختمان شبيه به لاملاهاي استخوان متراکم هستند با اين تفاوت که فضاهاي موجود در استخوان اسفنجي بزرگتر بوده و سيستمهاي هاورس فقط در ترابکولهاي بزرگ ديده ميشوند. استخوان اسفنجي مواد غذايي خود را از رگهاي اطراف دريافت ميکند.
انواع مغز استخوان:
مغز استخوان بافت نرم و پرعروقی است که داربست آن را بافت رتیکولر تشکیل میدهد و بر روی آن سلولهای مختلف خونی ، خونساز و چربی قرار دارد. مغز استخوان حفره مرکزی استخوانهای دراز و فضاهای بین ترابکولی استخوانهای اسفنجی را پر میکند. مغز استخوان به دو صورت مغز قرمز و مغز زرد دیده میشود که اولی عمدتا از سلولهای خونساز تشکیل شده و بافت میلوئید نیز خوانده میشود و دومی عمدتا حاوی سلولهای چربی است.
در مرحله جنینی و پس از تولد تا مرحله بلوغ همه استخوانها حاوی مغز قرمز میباشند ولی در بزرگسالان مغز قرمز محدود به مهرهها ، استخوانهای جناغ ، دندهها و استخوانهای جمجمه میباشد و در بقیه جاها با مغز زرد جایگزین میشود.
عملکرد مغز استخوان:
اصولا تمام مغز استخوانهای بدن تا دوران بلوغ خونسازی میکنند اما مغز استخوان دراز بعد از سن بیست سالگی به بافت چربی تبدیل شده و دیگر عمل خونسازی را انجام نمیدهد. از این پس فقط مغز استخوانهایی نظیر مهرهها ، جناغ سینه ، دندهها عمل خونسازی را انجام میدهند. به تدریج که سن زیاد میشود قدرت سازندگی مغز استخوان نیز کاهش مییابد و در سنین پیری کم خونی مختصری نمایان میگردد. مغز استخوان در واقع جزء دستگاههای خون ساز بدن محسوب میشود.
در بزرگسالان اندام خونساز مغز استخوان است اما در جنین کبد نیز به این کار اشتغال دارد. در چند هفته اول زندگی جنین گلبولهای سرخ در کیسه زرده ساخته میشوند و در اواسط آبستنی عضو اصلی سازنده گویچه سرخ کبد است. در عین حال تعداد قابل ملاحظهای گلبول قرمز نیز توسط طحال و غدد لنفاوی ساخته میشود. در ماههای آخر آبستنی و پس از تولد گلبولهای قرمز اساساً بوسیله مغز استخوان ساخته میشود.
ادامه دارد . . .
نظرات شما عزیزان:
|